Länk till artikeln: https://www.sydsvenskan.se/2017-12-09/har-ar-det-skanska-naringslivets-mest-innovativa-ideer
Ladda ner artikeln i PDF: 2017-12-09 Sydsvenskan
Artikelns innehåll:


Här är 30 av de mest innovativa skånska idéerna

Så här gjorde vi:

80 personer, som på olika sätt har insikt i innovationer och nytänkande i det skånska näringslivet, fick frågan: Vilka är de mest innovativa skånska idéerna just nu?

Här är, utan inbördes rangordning, 30 av de företag och idéer som har lyfts fram av flera personer, oberoende av varandra.

Acconeer

(se huvudtexten)

Arthro Therapeutics

Behandling och träningsprogram för den reumatiska sjukdomen artros över nätet.

Bigheart

App som låter användaren donera till välgörenhet genom att reklam visas på mobilens låsningsskärm.

Bimobject

En digital produktkatalog för byggbranschen med virtuella objekt att användas i bygg-och arkitektritningar.

Björkström Robotics

Visualiserar arkitektritningar i 3D med hjälp av AR (augmented reality).

Car Info

Portal och databas för allt som är relaterat till bilar. Grundat av personerna bakom prisjakt.se.

Cross Technology Solutions

Digital plattform för vårdgivare som identifierar och prioriterar patienter med störst vårdbehov.

Crunchfish

Mjukvara för applikationer i mobilen inom till exempel betalning, legitimering, handel och AR.

Ecoist

Nytt elektriskt fordon för en person.

Engaging Care

Modulbaserad e-hälsoplattform för patienter, vårdgivare och anhöriga.

Enjay

Teknik som återvinner energi ur frånluften från restauranger.

Fieldly

Digitalt verktyg, som förenklar projektledningen för byggföretag.

Flowcup

Menskopp för kvinnor. För varje sålt exemplar skänks en menskopp till en ung kvinna i Afrika.

Gaia Biomaterials

Förnyelsebart, komposterbart och nedbrytbart material som ersätter plast i påsar och förkläden.

Gedea Biotech

Antibiotikafri behandling av underlivssvamp baserat på naturliga substanser.

Hoofstep

(se huvudtexten)

Infonomy

Teknologi för att med hjälp av sensorer och dataanalys förebygga fallolyckor.

Minut

Har utvecklat den uppkopplade sensorn Point för övervakning av hemmet.

Next Step Dynamics

En klocka som analyserar hälsan hos äldre, bland annat för att förebygga fallolyckor.

Orbital Systems

Dusch som renar och återanvänder vatten.

Pej

Betal- och beställningsapp med AR-teknologi.

Pen Chat

Social medie- och kontaktapp. Helsingborgsföretaget Dark Matter ligger bakom.

Repamera

Hämtar kunders kläder och får dem lagade hos skräddare. Bokning på nätet.

Senzagen

Teknik gör det möjligt att ersätta djurförsök med odlade människoceller för att göra allergitester.

Smart Refill

Digital brevlådetjänst.

Tendo

Robotstyrt greppverktyg och hjälpmedel för äldre och sjuka.

Trygga Avtal

Plattform som pressar priser genom att koppla ihop jurister som har obokad tid med nya och mindre bolag.

Uniti

Liten elbil utvecklad i Lund, ska byggas i Landskrona.

Vevios

Trygghetslarm för äldre och kroniskt sjuka i form av ett lätthanterat armband.

Vultus

Tidig upptäckt för skadedjursangrepp i lantbruket med hjälp av drönare, satelliter och artificiell intelligens.

 

 

Det ena fick nyligen in sin första externa investering. Det andra tog häromveckan in 180 miljoner kronor och kliver i dagarna in på börsen. Vi har tagit reda på vilka som är mest innovativa i det skånska näringslivet och mött två av dem.

Vilka är de mest innovativa idéerna i det skånska näringslivet just nu? Vi har tagit reda på vilka företag och företagare man ska hålla extra noggrann koll på under 2018. Här ser du hela listan med fler än 100 företag, affärsidéer och initiativ av olika slag. Vi har besökt två av dem.

Fem hästar och en åsna samsas om utrymmet i hagarna på de fem hektaren mark på Per-Eric och Priscilla Olssons gård utanför Allerum norr om Helsingborg. Det är lantligt tyst och stilla, men blött och bitande kallt i luften. Alla de sex djuren är uppkopplade med systemet som paret utvecklat tillsammans med sina två kompanjoner i företaget Hoofstep.

– Det började utifrån våra behov när vi båda jobbade som konsulter och pendlade. Vi tänkte: ”Det är ju egentligen inte klokt, man bara släpper ut hästarna i hagarna och sen åker man iväg”. De är värda hur mycket som helst – och händer det något så kan det kosta hur mycket som helst, säger Priscilla Olsson.

Hoofstep har utvecklat en teknik för att digitalt övervaka hästar. Hästägaren kan få information om allt ifrån var hästen är till hur den äter tillsammans med tidiga indikationer på sjukdomar eller skador genom att beteendeavvikelser analyseras.

Enheten i hästens panna samlar in data om dess minsta rörelser, som exempelvis tuggning och förflyttningar. Datan skickas vidare till en uppkopplad basenhet som sparar informationen ”i molnet” där den bearbetas och presenteras för kunden i en app i mobilen eller i datorn.

Hoofstep utvecklar nu analysmodellen i samarbete med ett antal testkunder.
– Det handlar om vad kunderna vill ska visualiseras. Datan har vi, men hur vill man se det? Vad har man övervakningsmässigt mest nytta av i det dagliga, det är det vi vill att produkten ska bli, säger Priscilla Olsson.

Paret började med att testa hemma på gården genom att hänga smarta mobiler på hästarna för att samla in data om rörelser och position. 2015 bestämde de sig för att satsa på idén på allvar.

I våras deltog Hoofstep i Thinks accelerator i Helsingborg. Utvecklingen har de fyra delägarna fram tills nyligen finansierat med egna medel. Men häromveckan blev första nyemissionen, på totalt fyra miljoner kronor, klar. Hälften från Almi och resterande från utomstående privata investerare. De fyra grundarna har dock fortsatt tillsammans majoriteten i bolaget.

Vad ska ni göra för pengarna?
– Ta ett ordentligt kliv fram med produkten, så att vi kan lansera i större skala. Men också utveckla appen, säger Priscilla Olsson.

Affärsmodellen är abonnemang där utrustningen som behövs ingår. Under det första kvartalet nästa år hoppas man börja leverera till en större skara kunder.
– Vi börjar med Sverige, men vi kommer att gå internationellt, det finns ingen tvekan om det.

Fokus ligger primärt på Europa och USA,och just nu på privata hästägare med egna gårdar – även om företaget har märkt av intresse från till exempel travsporten.
– De är väldigt intresserade, men vi har inte tagit något beslut än. Vi har ett långsiktigt mål men vägen dit kan förändras.

Priscilla Olsson säger att det finns ett par potentiella konkurrenter – även om deras lösningar tekniskt skiljer sig från Hoofsteps – men ingen som riktigt ”tagit fart”.
Bolagets utrullningsplan inkluderar dialog med kliniker och forskningsinstitut.

– Vi ska bygga världens största beteendedatabas som forskare får access till. Det kommer att göra det bättre för alla hästar på sikt.

Lundabolaget Acconeer har bokstavligen kommit upp sig sedan starten 2011. Sedan ett par år tillbaka huserar man i lokaler på nionde våningen i Ideon Gateway-skrapan.
Och nu tar företaget också ett affärsmässigt stort steg. Måndag blir första handelsdagen för bolagets aktier på Stockholmsbörsens mindre lista, First North.

– Det här är en bransch där du måste ha ordentligt med kapital för att kunna lyckas. Traditionellt riskkapital gillar inte att investera i hårdvara, speciellt inte i väldigt tidiga skeden. Då är det notering som blir alternativet, säger vd Lars Lindell.

Acconeer har utvecklat en strömsnål radarsensor, endast fem gånger fem millimeter stor. Med en eller flera sensorer kan Acconeers teknik mäta avstånd, känna av rörelser och identifiera olika material.

Mikael Egard, som grundade bolaget tillsammans med bland andra Mats Ärlelid, säger att det banbrytande ligger just i att sensorn är betydligt mindre och strömsnålare än någon konkurrerande lösning.

– Radar är noggrann och robust, störs inte av ljud och ljus eller damm, och kan gömmas bakom glas och plast. Avancerad, stor och dyr teknik som vi har lyckats göra applicerbar på konsumentprodukter. Det är första gången det har gått att göra.

Under 2016 tog Acconeer in sammanlagt 70 miljoner kronor i nytt kapital. Nyligen, inför noteringen på First North, stängde man en ny investeringsrunda som tillför bolaget totalt 180 miljoner kronor.

– Den största biten är hos våra existerande investerare. Vi har till och med tvingats skära ner för att kunna släppa in tillräckligt många nya för att täcka spridningskraven, säger Lars Lindell.
Bolagets största ägare är fortsatt BGA Invest, som styrs av Bengt Adolfsson, tidigare storägare i sängföretaget Hilding Anders. De andra storägarna är holdingbolaget Winplantan, med bland andra mobilveteranen Tord Wingren, och det koreanska elektronikkomponentföretaget Uniquest.

Pengarna ska finansiera fortsatt utveckling av den tillhörande mjukvaran och nästa generation av själva sensorn. Teknikens tänkbara användningsområde är ”väldigt brett”, enligt Mikael Egard.
– Det är allt från geststyrning i mobila enheter till övervakning i IOT-applikationer och hela vägen till robotar som ska navigera.

Just nu arbetar Acconeer med en handfull utvecklingsprojekt tillsammans med kunder. Projekten handlar om en sensor som ska känna av parkerade bilar i ett parkeringssystem, en robotgräsklippare som ska kunna känna igen levande djur framför sig, en robotdammsugare som ska kunna känna skillnad på olika underlag och känna av om det finns vätska i dess väg samt två projekt till fordonsindustrin, bland annat inom geststyrning.

Lars Lindell räknar med att man ska vara redo att dra igång massproduktion under första kvartalet nästa år.
– Vårt första lönsamma kvartal ska vara under 2019. Det är målsättningen och det är det vår affärsplan bygger på. Den riktiga intäktstillväxten kommer ju när någon lanserar en produkt baserad på oss, och det räknar vi med sker under andra halvan av nästa år.

Dagens trettio anställda ska redan under nästa år öka ”i en jämn takt”, men Lars Lindell vill inte låsa sig vid en siffra.
– Man ska hitta rätt människor, de ska komma in och vara produktiva. Dubbla blir kanske lite mycket, men vi ska bli betydligt fler än i dag.

Jakob Gelberg

Författare Jakob Gelberg

Fler inlägg av Jakob Gelberg