Detta inlägg är ett gästinlägg från Markus Anderljung, som är ordförande i Effektiv Altruism Sverige.

Vi donerar till välgörenhet av många anledningar: vi kanske känner skuld, vi vill visa för andra eller oss själva att vi är goda människor, eller så vill vi hedra minnet av någon vi håller kär. Men den övergripande anledningen är i slutändan att vi vill hjälpa till att förbättra världen. Så var gör din donation mest skillnad? Det är en av frågorna som man försökt besvara inom effektiv altruism-rörelsen, som hjälper människor ta reda på hur de kan förbättra världen så mycket som möjligt. Här är tre korta tips som kan hjälpa dig på vägen:

Tips 1: Fokusera på resultaten

Många tror att det viktigaste att se på när du väljer en organisation att donera till är deras administrationskostnader. Tyvärr är detta något av en myt. Administrationskostnaderna säger lite om hur mycket en organisation hjälper människor. För att förstå varför är det hjälpsamt att se din donation som ett köp – du vill köpa en förbättring av världen. Få som ska köpa en ny telefon funderar över hur mycket företagets VD tjänar. I stället fokuserar vi på t ex kameran eller användarvänligheten. Du bör ta samma tankesätt till dina donationer: det viktiga är hur mycket din donation förbättrar andra människors liv.

Tips 2: Ge till fattiga länder

Om du vill förbättra människors liv genom dina donationer, bör du fokusera på världens fattigaste länder. Detta beror på två saker: för det första är vi svenskar globalt sett otroligt rika. En mediansvensson är bland världens topp 5% rikaste sett till inkomst (för att ta reda på hur rik du själv är globalt sett, kolla in denna hemsida).

För det andra är en krona mer värdefull ju fattigare du är. Ekonomer kallar detta för ”minskande marginalnytta”, men låt inte det komplicerade namnet skrämma bort dig. I kort handlar det om att mitt liv skulle förbättras ytterst lite om jag fick en extra tjugolapp, medan denna tjugolapp skulle göra stor skillnad för någon som lever på tjugo kronor om dagen. Det här är något vi kan sätta siffror på. En krona är värd minst 100 gånger så mycket för en av världens fattigaste som för oss bland världens rikaste (se denna bloggpost eller läs William MacAskills utmärkta bok om effektiv altruism, Doing Good Better).

Tips 3: Ge baserat på evidens

Du bör även ge till organisationer och till åtgärder som är evidensbaserade. Att förbättra människors liv är svårare än man kan tro och experiment på effekten från insatser som ska förbättra människors liv hittar förvånansvärt ofta ingen eller en negativ effekt. Metastudier, det vill säga studier som tittar på alla studier inom ett visst område, tyder på att färre än hälften av de insatser som undersöks kan påvisa positiva resultat (se denna bloggpost). Därför är det viktigt att du ger till insatser som har stark evidens bakom sig och till organisationer som tar evidens på allvar: organisationer som aktivt jobbar med att ta reda på hur mycket de förbättrar människors liv och gör vad de kan för att bli bättre.

Så gör du

Hur kan du applicera dessa råd på ditt givande? Det främsta sättet är att undersöka råden från GiveWell som arbetar med att ta reda på vilka välgörenhetsorganisationer som kan använda dina pengar för att hjälpa andra så mycket som möjligt. GiveWell rekommenderar att bland annat du donerar till Against Malaria Foundation som distribuerar myggnät i utvecklingsländer. De kan köpa in, dela ut och sedan följa upp användningen av ett myggnät för så lite som 45 kronor.

GiveWell rekommenderar även en organisation som heter GiveDirectly, som gör precis vad det låter som: de ger pengar direkt till fattiga människor, helt utan motkrav. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att förbättra människors livssituation och inkomst, samtidigt som det ger dem friheten att själva välja hur deras bistånd ska spenderas.

Med BIGHEART kan man som användare välja GiveWell som mottagare av sin månatliga donation. Då skickar GiveWell vidare din donation till den organisation som de för tillfället ser utnyttjar pengarna på bästa sätt. Via BIGHEART kan du donera utan att det kostar något, men jag rekommenderar varmt att även sätta upp ett månatligt givande från egna kontot (eller skicka ett engångsbelopp) på denna länk.

Med önskan om en god och givande jul,
Markus

Henri Thunberg

Författare Henri Thunberg

Fler inlägg av Henri Thunberg

Lämna ett svar